28.09.2012

Debiut szarego EPS

Synthos S.A. to nowoczesna firma o zasięgu światowym, należąca do grona liderów, dla których ochrona klimatu jest wartością nadrzędną. W III kwartale 2012 roku Synthos S.A. rozpoczął wprowadzanie na rynek nowoczesnego produktu o nazwie InVento, nowej odmiany EPS o obniżonym współczynniku lambda.

InVento jest skierowany do producentów, którzy przywiązują dużą wagę do jakości swoich produktów. InVento doskonale sprawdza się zarówno w nowym budownictwie, jak i starszych budynkach, w których przeprowadza się prace termoizolacyjne. O ile biały EPS ma współczynnik przenikania ciepła λ do 0,038 to wyprodukowany z InVento szary styropian osiąga współczynnik przenikania ciepła λ = 0,032.

Doskonałe właściwości termoizolacyjne przekładają się bezpośrednio na zużycie energii końcowej, zmniejszenie emisji CO2 do atmosfery i w konsekwencji ochronę środowiska naturalnego.

Synthos S.A. jest trzecim największym producentem EPS w Europie. Ma dwa zakłady produkcyjne ulokowane w  Europie Centralnej (Polsce i Republice Czeskiej). Oprócz produkcji EPS, firma jest znana z produkcji kauczuku, polistyrenów, XPS, dyspersji, klejów oraz innych innowacyjnych produktów w branży chemicznej.

Tagi: